Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Keltská planetka Libenice

4. října 1986 objevil astronom observatoře na Kleti Antonín Mrkos dosud neznámé vesmírné těleso. Na návrh kolegy Miloše Tichého planetka s katalogovým číslem 4823 byla pojmenována po vesnici v kolínském okrese. 

Libenice s třemi sty obyvateli se tak staly široko daleko jedinou obcí, která se může pyšnit jmenovcem v dalekém vesmíru. 

Nenápadnou odbočku do Libenic minou denně stovky možná tisíce aut jedoucích po státní silnici mezi Kolínem a Kutnou Horou. Je tu zpustlá tržnice, autobazar, vykládka kamionů. Asi jen málokdo by si toto neutěšené místo spojoval s planetkou vzdálenou stovky milionů kilometrů odsud. Právě tady byl archeology v roce 1959 učiněn nález, který s objevem svým způsobem souvisí. Šlo o relativně velký obdélníkový útvar ohraničený mělkým příkopem (83 x 26,4 m), v jehož jihovýchodní části se nalézal zahloubený oblý prostor s dva metry vysokou a 1,4 tuny těžkou kamennou stélou (menhirem). Tehdejší archeologové byli přesvědčeni, že narazili na 2300 let starou keltskou svatyni, jedinou svého druhu v Čechách.

V Libenicích se nejspíše uctíval kult podsvětního božstva. Množství úlomků misek a amfor svědčí o úlitbách nebo pití obřadního nápoje, kosti domácích zvířat v jamách zas o krvavých obětech. Nalezly se zde také tři neúplné kostry zřejmě rozčtvrcených dětí. Nejvýznamnějším nálezem byl hrob padesátileté ženy (kněžky) pohřbené s bohatou výbavou bronzových a jiných předmětů. Pro českou archeologii se jednalo o mimořádný objev.

Astronomové, kteří objeví planetku, mají s ohledem na stanovená kritéria právo navrhnout pojmenování dle svého uvážení.  Miloš Tichý, který je sám objevitelem více než pětiset z nich, je velkým příznivcem Keltů, a tak aby naší zemi neprezentovaly ve vesmíru například jen jména zasloužilých osobností české historie, začal pojmenovávat nové planetky dle významných keltských nalezišť. Není tak náhodou, že třeba hned následující s číslem 4824 se jmenuje Stradonice, kde se nalézá jedno z nejvýznamnějších keltských opid u nás. Dalšími „keltskými“ planetkami jsou Nevězice, Třísov, Závist, nebo Mšecké Žehrovice či Abilunon.  

Konkrétně u Libenic se však v půlce 90. let objevil menší zádrhel. Přední český znalec doby laténské Jiří Waldhauser zpochybnil keltský původ svatyně. Předložil řadu přesvědčivých důkazů o tom, že se spíše jedná o mnohem mladší germánskou svatyni, přičemž starší keltský hrob ženy je zde umístěn náhodou. Zjištěním, že jde o dva samostatné archeologické nálezy bez vzájemné souvislosti, byla hypotéza o vzácné keltské svatyni zásadním způsobem oslabena, ale na planetku to pochopitelně už žádný vliv nemělo (ostatně v okolí Libenic se nalézá tak jako tak množství jiných nepochybně keltských archeologických nalezišť).

Planetka Libenice obíhá v tzv. hlavním pásu planetek mezi drahami Marsu a Jupiteru. V této části sluneční soustavy se vyskytují stovky tisíc asteroidů, jejichž velikost se pohybuje od drobných „kamínků“ až po tělesa o průměru několika set kilometrů. Planetka Libenice má v průměru 8 km. Rok na ní trvá tři pozemské roky a dva měsíce. Vzdálenost od země je proměnlivá. V nadcházejících třech dekádách bude od nás nejdále 14. října 2032, a to zhruba 507 milionů kilometrů, zatímco naopak nejblíže, „pouhých“ 140 milionů kilometrů, k ní budeme mít 25. října 2040. Nejjasnější na noční obloze by Libenice měly být 25. září 2024.

Od roku 1984 dodnes se uskutečnilo více než 2800 pozorování tohoto vesmírného tělesa. I když jde o jakousi regionální toponymickou kuriozitu, v Libenicích samotných na vesmírného jmenovce nic neupomíná. Naopak keltskou minulost připomínají hned dva novodobé menhiry instalované před několika lety na obecní návsi (originální stéla z naleziště pod dnešní tržnicí zdobí nádvoří Archeologického ústavu v Praze).  

Článek vyšel redakčně upraven na webu Kolínského deníku 8. října 2022.

Autor: Michal Merhaut | pondělí 24.10.2022 13:04 | karma článku: 7,00 | přečteno: 146x
  • Další články autora

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma: 18,44 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Dějiny záclon a závěsů – Proč je Češi tolik milují?

Když jsme se před lety vrátili do Česka a zařizovali si byt v Praze, rozhodli jsme se, že si vystačíme s roletami v oknech. V Anglii jsme záclonám odvykli a poznali, že okna bez nadbytečných clon mají své výhody.

14.11.2023 v 16:10 | Karma: 24,69 | Přečteno: 2855x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Psychedelická historie Sadské - experimenty s LSD

Sadská je obyčejné středočeské městečko v Polabí. Širšímu okolí je známo jezerem, které bývá v létě vyhledáváno milovníky přírodního koupání.

18.10.2023 v 8:12 | Karma: 17,36 | Přečteno: 426x | Diskuse| Věda

Michal Merhaut

Nejmodernější vlaky jezdí na Kolínsku – 60 let zkušebního železničního okruhu Velim

I když se Česko pyšní jednou z nejhustějších železničních sítí na světě, v kvalitě a technické vyspělosti železniční dopravy za těmi nejlepšími zdaleka zaostává.

23.7.2023 v 8:11 | Karma: 15,50 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Cesta do astronomického středu Evropy

Na Mírovém náměstí v Kouřimi stojí pomník středu Evropy. Jde o drátěnou zeměkouli vznášející se nad mapou Česka. Na ní je vyznačená Kouřim, ke které ukazuje na ocelovém lanku zavěšené železné závaží.

30.5.2023 v 8:12 | Karma: 9,36 | Přečteno: 179x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

TOP 09 padají preference, Langšádlová si vytáhla Černého Petra, říká politolog

25. dubna 2024  12:16

Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě. Rozhodla se podat demisi....

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 18,44
  • Průměrná čtenost 4296x
Baví mě jezdit na kole krajem (Kolínsko/Nymbursko - Podlipansko/Pošembeří), navštěvovat sousední vesnice, hřbitovy, objevovat stará boží muka zapomenutá vprostřed polí, seznamovat se s regionální historií. Nejzajímavější je sledovat, jak se ony "velké" dějiny z učebnic a knih projevily v historii malých "obyčejných" míst obývaných "obyčejnými" lidmi. Studuju obecní kroniky, hledám v archivech nebo v historických katastrálních mapách. A sem tam o tom něco napíšu.