Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do astronomického středu Evropy

Na Mírovém náměstí v Kouřimi stojí pomník středu Evropy. Jde o drátěnou zeměkouli vznášející se nad mapou Česka. Na ní je vyznačená Kouřim, ke které ukazuje na ocelovém lanku zavěšené železné závaží. 

Pro výletníky s oblibou v kuriozitách je pomník vítaným objektem k fotografování. Jenže má to jeden, vlastně dva háčky. Onen střed není tak úplně geografický, jak nám tvrdí nápis na kamenné desce, a hlavně nenalézá se tady na náměstí, ale na poli 1,6 km vzdušnou čarou odsud.

O tom, že město stojí uprostřed kontinentu se v Kouřimi mluvilo dlouhá desetiletí. Ale až v polovině 90. let minulého století to potvrdily astronomické výpočty. V katastru města byl lokalizován průsečík 15. poledníku východní délky s 50. rovnoběžkou severní šířky. Jde tu o tzv. astronomický střed Evropy a důležité je říct, že takový je jen jeden, jediný, protože těch geografických je několik, v Česku i v sousedních zemích (záleží totiž na definici a na tom, jaká území do Evropy ještě počítáme a jaká už ne). V roce 2000 byl střed u Kouřimi potvrzen Českou astronomickou společností s přesností jednoho centimetru, a to konkrétně na poli několik desítek metrů jižně od silnice na Svojšice.

Příležitost zviditelnit své město si nemohli nechat ujít kouřimští radní a rozhodli se, že této raritě postaví pomník. Aby se lidé, kteří navštíví jejich starobylé a neprávem opomíjené město, nemuseli za ním trmácet někam do polí, umístili ho rovnou na náměstí. Nadšenci a výletní fajnšmekři se však s náhražkou neuspokojí a vybaveni GPS navigací se raději vydají hledat skutečný střed sami. Značené cesty k němu nevedou, ale zpočátku lze následovat turistickou značku a dojít k Lechově kameni, který je od něho vzdálen zhruba jeden kilometr.

Osamělá rulová skála zničehonic stojící vprostřed jahodových polí působí jako takové malé zjevení. Neexistují sice archeologické doklady o kultovním uctívání Lechova kamene, ale jen skutečnost, že nebyl během staletí rozebrán pro stavební účely, svědčí minimálně o určitém respektu. Vypráví se o něm několik pověstí. Ta nejznámější je o Lechovi, který na tomto místě rozdělal veliký oheň, aby mohutným a z dálky viditelným kouřem dal svému bratru, praotci Čechovi, toho času dlícím na hoře Říp, najevo, kde se se svým lidem usídlil. Legenda dala jméno skále a odvozuje se od ní i název města Kouřim.

Hledáme-li střed Evropy, musíme skálu minout, cestičkou přes pole se dostat k silnici a vydat se po ní na východ směrem k Voteleži a Svojšicím. Po necelém kilometru se silnice začne mírně stáčet doleva a v ten moment je potřeba se kouknout vpravo od silnice. Ve vzdálenosti zhruba 80 m uvidíme v poli tyč na miniaturním travnatém ostrůvku, který traktoristé ohleduplně objíždí. Lehce prošlapaná ulička ve vysoké trávě u silnice prozrazuje, že místo je navštěvované, i když jen málo a nejspíš hlavně příznivci geocachingu.

Když člověk stojí na průsečíku 50. rovnoběžky a 15. poledníku možná se mu vybaví známá scéna z Cimrmanova Dobytí severního pólu „Jdu na sever a jdu na jih“. Co je na tomto místě tak zvláštního a proč je označován za astronomický střed našeho kontinentu? Pro odpověď se musíme vrátit do 19. století a vzít v potaz, že země je kulatá, což mimo jiné znamená, že na různých místech světa nastává pravé poledne v jiný čas.

V dobách, kdy lidé cestovali z místa na místo koňmo a výměna informací na dálku probíhala v listinné podobě, nevadilo, že prakticky každé město se řídilo vlastními hodinami a mělo odlišný čas od ostatních. Problémy nastaly během průmyslové revoluce s vynálezem železnice a telegrafu. Vzdálenosti se zkrátily a komunikace se zrychlila. Dát dohromady srozumitelný jízdní vlakový řád z Berlína do Budapešti bylo za trest. A co platilo v malém v rámci střední Evropy, to platilo ve velkém na úrovni celosvětové. Vyvstala potřeba domluvit se na nějakém jednotném způsobu, jak určit, kolik je na tom či onom místě planety hodin a pomocí časových pásem zařídit, aby si cestující ve vlaku nemuseli seřizovat hodinky na každé stanici.

Námořníci používali k navigaci souřadnice se základním poledníkem, od něhož se čas na různých místech planety dal vypočítat. Každá námořní mocnost měla svůj vlastní systém a základních poledníků existovalo hned několik. Britské impérium se tehdy rozléhalo na polovině světa a říkalo se, že nad ním slunce nezapadá. Na washingtonské mezinárodní konferenci v říjnu 1884 dokázali Britové k nelibosti Francouzů prosadit svůj systém jako univerzálně platný pro celý svět.

Základním poledníkem se stal nultý Greenwichský poledník procházející Londýnem a každých 15° na východ či západ od něho vede poledník klíčový pro určení času v daném časovém pásmu. Pro středoevropský čas, který je v předstihu od toho londýnského jednu hodinu, se tímto poledníkem stal logicky 15. poledník východní délky.

Většina geografických středů Evropy se nalézá v blízkosti 50. rovnoběžky a snad proto je místo, kde rovnoběžka protíná 15. poledník, považováno za astronomický střed. Numerologové možná ocení fakt, že se nalézá rovných 4 444 km od severního pólu. Pro Česko ale má tento bod ještě jeden význam, protože slouží nejen k určení přesného času, ale i k astronomickým výpočtům jako je čas východu a západu slunce, měsíce a dalších nebeských těles. Pokud se ze zpráv o počasí dovíme, že slunce zítra vyjde v 5:13, platí to jen a pouze v tomto bodě u Kouřimi. Všude jinde se to kvůli zakřivení zeměkoule bude lišit podle toho, jak vzdáleni tomuto bodu jsme. V Ostravě ve skutečnosti slunce vyjde už v 5:01, zatímco v Plzni až 5:21.

Kromě tyče s malou informativní cedulí se tu nesetkáte s ničím, co by mimořádnost tohoto místa připomínalo. Kdyby naši předci z předchozích staletí měli znalost astronomického středu, dost možná by tady postavili kapličku nebo alespoň malý křížek. Ostatně pozemek patří místní římskokatolické farnosti, takže to není tak úplně od věci ani dnes.  

Kouřim je malé ospalé městečko, ale nebylo tomu tak vždycky. Do poloviny 16. století šlo o významné královské město a vůbec ta nejslavnější historie je spojená s dobou ještě před jeho založením. Až se budete vracet ze středu Evropy zpátky, budete míjet po levé straně návrší Stará Kouřim obývané lidmi už od pozdní doby kamenné. Od 6. století na něm stávalo slovanské hradiště, mocenské centrum zlického knížectví, jež konkurovalo Čechům v čele s Přemyslovci. Kdo ví, jak by se historie odvíjela, kdyby Starou Kouřim nerozvrátil v polovině 10. století kníže Boleslav I.? Možná by se dnes naše hlavní město nalézalo tady a nenazývali bychom se Čechy ale Zličany. Zcela určitě by v takovém případě byl astronomický střed Evropy velkou turistickou atrakcí, větší než Pražský poledník na Staroměstském náměstí. Fotili by se u něj davy lidí z celého světa a kolem by stály stánky s tradičním starozlickým trdelníkem.
 

Pomník středu Evropy na Mírovém náměstí v Kouřimi.
Lechův kámen

 

Autor: Michal Merhaut | úterý 30.5.2023 8:12 | karma článku: 9,36 | přečteno: 179x
  • Další články autora

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma: 18,44 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Dějiny záclon a závěsů – Proč je Češi tolik milují?

Když jsme se před lety vrátili do Česka a zařizovali si byt v Praze, rozhodli jsme se, že si vystačíme s roletami v oknech. V Anglii jsme záclonám odvykli a poznali, že okna bez nadbytečných clon mají své výhody.

14.11.2023 v 16:10 | Karma: 24,69 | Přečteno: 2855x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Psychedelická historie Sadské - experimenty s LSD

Sadská je obyčejné středočeské městečko v Polabí. Širšímu okolí je známo jezerem, které bývá v létě vyhledáváno milovníky přírodního koupání.

18.10.2023 v 8:12 | Karma: 17,36 | Přečteno: 426x | Diskuse| Věda

Michal Merhaut

Nejmodernější vlaky jezdí na Kolínsku – 60 let zkušebního železničního okruhu Velim

I když se Česko pyšní jednou z nejhustějších železničních sítí na světě, v kvalitě a technické vyspělosti železniční dopravy za těmi nejlepšími zdaleka zaostává.

23.7.2023 v 8:11 | Karma: 15,50 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

J. L. Píč – od vlastenectví přes Pičhoru až k sebevraždě

Na jihozápadním okraji Dobřichova tyčí se do výše 232 metrů nad mořem vrchol Pičhory. Onu „horu“ v názvu nevelkého kopce je samozřejmě nutno brát s nadsázkou, i když je možné z něj dohlédnout přes polabskou rovinu až do Krkonoš.

11.5.2023 v 8:12 | Karma: 14,08 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 18,44
  • Průměrná čtenost 4296x
Baví mě jezdit na kole krajem (Kolínsko/Nymbursko - Podlipansko/Pošembeří), navštěvovat sousední vesnice, hřbitovy, objevovat stará boží muka zapomenutá vprostřed polí, seznamovat se s regionální historií. Nejzajímavější je sledovat, jak se ony "velké" dějiny z učebnic a knih projevily v historii malých "obyčejných" míst obývaných "obyčejnými" lidmi. Studuju obecní kroniky, hledám v archivech nebo v historických katastrálních mapách. A sem tam o tom něco napíšu.