Kersko bratří Mašínů

27. 09. 2022 12:21:23
Kdykoliv se píše o Kersku a Kerském lese, neopomene se zmínit spisovatel Hrabal, jehož kniha Slavnosti sněženek společně se stejnojmenným filmem toto místo nesmazatelně zapsala do povědomí několika generací Čechů.

Méně je známo, že je tento rozlehlý polabský les spojen kromě svérázných pábitelských postaviček také s lidovými pověstmi, událostmi naší dávné i nedávné minulosti a svou epizodní roli hraje rovněž v příběhu kontroverzní odbojové skupiny bratří Mašínů.

Na Wikipedii se píše, že tu proběhla část její první a druhé odbojové akce, což je ale pravda jen z poloviny. 12. září 1951 odbojáři přes Kersko s největší pravděpodobností skutečně projížděli, jenže dle všeho tu nestavěli. Řidiče taxíku, který použili k přepadení policejní stanice (SNB) v Chlumci nad Cidlinou, přinutili vystoupit z vozu a následně svázali ke stromu nikoliv tady, ale v lese dál na trase z Prahy poblíž obce Převýšov. Kerska se bezprostředně týká až následující akce ze dne 28. září 1951.

Toho pátečního dne v pozdních večerních hodinách zavolal jednadvacetiletý Ctirad Mašín z telefonní budky v pražském Hloubětíně záchrannou službu. Ohlásil, že kousek za konečnou tramvaje č. 5 na výpadovce z města leží muž se zlomenou nohou. Když na místo dorazila sanitka, čekali tu na ní Ctirad Mašín s osmnáctiletým Zbyňkem Janatou, zatímco třetí člen skupiny dvacetiletý Milan Paumer (Josef Mašín se této akce neúčastnil) ležel na zemi a předstíral zraněného. Ve vhodný okamžik, když se posádka sanitky, kterou tvořili Josef Kavín a Bohumil Turina, přiblížila k ležícímu muži, vytáhli mladíci pistole a donutili je vlézt do prostoru pro pacienty, kam si k nim přisedli i Mašín s Janatou. Paumer zasedl za volant a vyjel s ukořistěnou sanitkou směrem na Kersko.

Cílem akce bylo získání zbraní pro další činnost skupiny proti komunistickému režimu. Přepadení stanice SNB v Chlumci nad Cidlinou se totiž příliš nepovedlo. Ze strachu, že výstřely, kterými zabili místního strážníka, mohl někdo v okolí zaslechnout, se dali na předčasný útěk. Zbraně nezískali. Navíc taxikáře na jeho prosbu předtím neomráčili chloroformem, takže se mu podařilo ze sevření padákových šňůr vyprostit, a dokonce jej pak zahlédli při zpátečním úprku z Chlumce, když se je z nevědomosti snažil stopnout na silnici. Riziko debaklu bylo příliš velké.

Poučení z těchto chyb naplánovali přepadení stanice SNB v Čelákovicích pečlivěji. Za Velenkou vjeli do lesa, odbočili na Hradištko a zastavili. Kavína s Turinou přivázali ke stromům a uspali chloroformem. Sanitkou se pak přesunuli na okraj Čelákovic. Ctirad Mašín doběhl na místní stanici SNB, kde v tu chvíli sloužil strážmistr Jaroslav Honzátko. Mašín mu oznámil autonehodu a pod záminkou, že se opilý viník snaží z místa nehody ujet, ho vylákal ven. Když se strážmistr dostavil na určené místo, odbojáři ho odzbrojili a vrátili se s ním zpátky na stanici, kde se konečně zmocnili několika nových samopalů a pistolí. Honzátko si je údajně po celou dobu pozorně prohlížel. Z obavy, že by je mohl později identifikovat, se jej Mašín rozhodl omráčit chloroformem a následně mu nehlučně podřezat hrdlo.

Zatímco mladíci uháněli s ukradenými zbraněmi do Prahy, v Kerském lese ležela dvě nehybná těla Kavína a Turiny. Mapa, která je součástí vyšetřovacího spisu, je dost nepřesná, a tak je celkem obtížné lokalizovat místo, kde se řidič sanitky se zdravotníkem nacházeli. Bylo to přibližně někde kolem křižovatky silnice zvané Betonka s Alejí č. 6. Z dostupných zdrojů také není jasné, jak to s nimi vlastně bylo dál, jestli je někdo našel, nebo se probrali z bezvědomí a podařilo se jim přivolat pomoc, případně vyprostit z pout. Jisté je, že otravu chloroformem přežili a později proti únoscům vypovídali na policii.

Přepadení stanice SNB v Čelákovicích se stalo předlohou osmého dílu seriálu Třicet případů majora Zemana. Autor scénáře Sequens incident zpracoval dle politického zadání normalizačních ideologů. Když posádku sanitního vozu (Miloše Vávru a Jiřího Zahajského) přivážou nervózní únosci (Jan Tříska a Oldřich Vísner) ke stromům, statečný řidič verbálně zaútočí na afektovaného a zjevně zamindrákovaného psychopatického vůdce skupiny (Josefa Vinkláře), načeš ten jej následně udeří pažbou nefunkční zbraně prudce do hlavy a zabije ho. Mimochodem pro natočení této konkrétní scény Sequens nevybral Kersko ale ulici K Zadní Kopanině na Praze 5.

Odbojové aktivity skupiny bratří Mašínů zahrnující nemilosrdnou likvidaci řadových příslušníků SNB jsou morálně problematické a pochopitelně dodnes je velká část veřejnosti odmítá a odsuzuje. Na stranu druhou nelze ignorovat skutečnost, že na začátku padesátých let minulého století vládly v naší zemi kruté poměry. Komunisté tvrdě potlačovali opozici a prostřednictvím inscenovaných soudních procesů posílali do uranových dolů nebo rovnou na smrt tisíce nevinných lidí (včetně přátel rodiny Mašínů). Vynést jednoznačný morální soud nad činností skupiny bez špetky pochybnosti zkrátka není snadné. A myslím, že to není ani nezbytně nutné.

V Čelákovicích na západ od Kerska na budově bývalé stanice SNB je instalována pamětní deska s nápisem: „Zde byl dne 28. 9. 1951 teroristy zákeřně zavražděn příslušník SNB.“ Naopak na východ od Kerska se nalézá městečko Sadská, které udělilo Mašínům čestné občanství. Kerský les stojí symbolicky mezi dvěma nesmiřitelnými postoji, které rámují současnou, místy emotivní, veřejnou polemiku. Historie nebývá černobílá, spíše šedivá, a právě ona nejednoznačnost je to, co je na ní fascinující a v jistém smyslu pravdivé.

Foto k perexu: Unesený taxikář Eduard Šulc při policejní rekonstrukci. Zdroj: bojovnici.cz

Autor: Michal Merhaut | úterý 27.9.2022 12:21 | karma článku: 20.06 | přečteno: 863x

Další články blogera

Michal Merhaut

František Dvořák – archeologií proti nacistům

Do dveří kolínského muzea vešlo několik mužů, jeden po druhém, s potřebným časovým rozestupem. Hlavní bylo, ničím na sebe nepoutat pozornost okolí. Byl letní podvečer roku 1941.

18.3.2024 v 8:12 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 326 | Diskuse

Michal Merhaut

Dějiny záclon a závěsů – Proč je Češi tolik milují?

Když jsme se před lety vrátili do Česka a zařizovali si byt v Praze, rozhodli jsme se, že si vystačíme s roletami v oknech. V Anglii jsme záclonám odvykli a poznali, že okna bez nadbytečných clon mají své výhody.

14.11.2023 v 16:10 | Karma článku: 24.69 | Přečteno: 2845 | Diskuse

Michal Merhaut

Psychedelická historie Sadské - experimenty s LSD

Sadská je obyčejné středočeské městečko v Polabí. Širšímu okolí je známo jezerem, které bývá v létě vyhledáváno milovníky přírodního koupání.

18.10.2023 v 8:12 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 415 | Diskuse

Michal Merhaut

Nejmodernější vlaky jezdí na Kolínsku – 60 let zkušebního železničního okruhu Velim

I když se Česko pyšní jednou z nejhustějších železničních sítí na světě, v kvalitě a technické vyspělosti železniční dopravy za těmi nejlepšími zdaleka zaostává.

23.7.2023 v 8:11 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 251 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 125 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 272 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1122

Baví mě jezdit na kole krajem (Kolínsko/Nymbursko - Podlipansko/Pošembeří), navštěvovat sousední vesnice, hřbitovy, objevovat stará boží muka zapomenutá vprostřed polí, seznamovat se s regionální historií. Nejzajímavější je sledovat, jak se ony "velké" dějiny z učebnic a knih projevily v historii malých "obyčejných" míst obývaných "obyčejnými" lidmi. Studuju obecní kroniky, hledám v archivech nebo v historických katastrálních mapách. A sem tam o tom něco napíšu. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...